6 producten

Sorteer op sort-descending
Sale
Kweekkas tuinkas mini 100x60x30-40 cm polycarbonaat
€ 43,19 € 53,99
Incl. 21% BTW
30 dagen beste prijs
question-mark-circle
: € 43,19
Sale
Tuinkas kweekkas mini 100x120x30-40 cm polycarbonaat
€ 59,19 € 73,99
Incl. 21% BTW
30 dagen beste prijs
question-mark-circle
: € 59,19
Sale
[en.casa] Tuinkas Laubach kweekkas 120x60x60 cm transparant
€ 29,69 € 32,99
Incl. 21% BTW
30 dagen beste prijs
question-mark-circle
: € 26,39
€ 55,99
Incl. 21% BTW
Sale
[casa.pro] Tuinkas Duiven kweekkas broeikas 100x55x41-70 cm
€ 72,89 € 80,99
Incl. 21% BTW
30 dagen beste prijs
question-mark-circle
: € 64,79
Sale
[casa.pro] Tuinkas Laarbeek kweekkas broeikas 60x30x23-30 cm
€ 50,39 € 55,99
Incl. 21% BTW
30 dagen beste prijs
question-mark-circle
: € 50,39

6 producten

Haal het meeste uit de tuin met kweekkassen 

Kweekkassen zijn rekken met een deksel die je over je planten plaatst. Ze verschillen van andere kweekmethodes omdat ze de tuinier toelaten om jonge planten op voorhand te beschermen. Dit is een typische broeikas:

 1. Mobiel
 2. Beschermend (tegen dieren, kou en regen)
 3. UV-doorlatend

Wat zijn de voordelen van kweekkassen in vergelijking met buiten kweken?

Laten we eens kijken waarom koude kaders voordelig zijn voor het kweken en telen van gewassen.

 • Verlenging van het groeiseizoen: Mini-kweekkassen werken als een kas, die bescherming biedt tegen vorst en wind en tegelijkertijd zonlicht binnenlaat. In deze warmere omgeving kunnen de zaden eerder ontkiemen in het verhoogde bed. Dit verlengt het groeiseizoen met enkele weken of zelfs maanden.
 • Bescherming tegen het weer: De gesloten structuur van een kas creëert een warm microklimaat. Dit beschermt planten tegen extreme temperatuurschommelingen of plotselinge stormen.
 • Hogere opbrengsten: De bescherming leidt tot hogere opbrengsten omdat er minder verliezen zijn door het weer of ziekte.
 • Betere kwaliteit: De kwaliteit verbetert ook, omdat de warme, beschermde omgeving fruit en groenten produceert met een intensere smaak.

Welke groenten zijn bijzonder geschikt om in een koude bak te kweken?

Een koude bak is een geweldige manier om het groeiseizoen te verlengen. Het hele jaar door staat er vers voedsel op tafel! Niet alle groenten zijn echter geschikt. Veel winterharde soorten kunnen tijdens de koudere maanden in een kweekbak gekweekt worden. Deze omvatten koolsoorten zoals

 • Spruitjes
 • Witte kool
 • Rode kool

Wortelen, rode bieten en pastinaken zijn ook geschikt. We hebben ook goed nieuws voor alle slaliefhebbers! Veldsla en andijvie overwinteren uitstekend in een kas. De lijst van groenten die goed groeien in een kas in de lente is lang! Enkele daarvan zijn radijs, uien, knoflook, erwten en bonen.

Natuurlijk kun je ook sla kiezen die het hele jaar door groeit bij de juiste temperaturen. Tomaten of andere opties die je anders van tevoren zou moeten kweken, kunnen ook worden gekweekt in zaaibakken als de zon hoog staat.

Met welke factoren moet je rekening houden bij het selecteren van groentesoorten voor het koude frame?

Voordat je begint met kweken, moet je echter rekening houden met een paar factoren. Deze zijn:

 1. Het klimaat: Een kas beschermt tegen kou, regen en wind. Maar als de zon nooit schijnt, kan hij de planten geen ideale temperaturen bieden. Daarom kunnen gevoelige en warmteminnende planten beter binnen op de vensterbank staan!
 2. De juiste locatie: sommige planten hebben veel licht nodig, terwijl andere schaduwrijke plekjes op prijs stellen.
 3. De grootte: je kunt bijvoorbeeld tomaten kweken in een thermo koude bak - maar de bak zal uiteindelijk te klein worden.

Hoe bereid je een kweekbak voor en hoe onderhoud je hem?

Heb je net een moderne houten of aluminium kweekbak of kas van premiumXL gekocht? Dan passen onze tuinmeubelen en buitenopslag perfect bij je nieuwe aankoop! Maar laten we naar het belangrijke gedeelte gaan! Je wilt vast weten hoe je groenten kweekt! Dit is hoe het werkt:

 1. Kies de juiste locatie: Bij het kiezen van de beste locatie is het belangrijk om rekening te houden met de bodemkwaliteit en de ligging van het gebied. Kies een zonnige plek zoals een verhoogd bed in de tuin. Plaats de lage, lange kant van het koude frame op het oost-westen. De grond mag niet te dicht of te zanderig zijn.
 2. Verwijder onkruid en maak de harde grond los met een schop. Voeg vervolgens compost toe om de grond te verrijken met voedingsstoffen. Hark ten slotte het oppervlak aan tot het vlak is. Voeg mulch toe zoals stro of hooi om vocht vast te houden.
 3. Bij het planten van een koud frame zijn er veel verschillende planten die goed gedijen, afhankelijk van de regio en het klimaat. Enkele populaire soorten voor verhoogde bedden zijn:
  • Tomaten (cherrytomaten zijn bijzonder geschikt)
  • Paprika's (zowel paprika's als pepers)
  • Sla
  • spinazie
  • boerenkool
  • snijbiet
  • radijs
  • Wortelen
  • Kruiden zoals dille of koriander
  • Bloemen zoals viooltjes
 4. Er is geen algemene regel voor alle planten, omdat elke plant specifieke behoeften heeft. Als algemene regel geldt dat je alle planten één keer per week royaal water moet geven. De ideale hoeveelheid is 20 liter per m².
 5. Een laag mest van 20 cm is ideaal als je in een koude bak kweekt. Over het algemeen zijn organische meststoffen zoals compost van tijd tot tijd ideaal! Hoe vaak je moet bemesten hangt echter af van het soort plant.

Welke materialen zijn het meest geschikt voor koude kaders?

Hout: Het is makkelijk verkrijgbaar, relatief goedkoop, esthetisch mooi en makkelijk om mee te werken. Maar omdat hout regelmatig onderhoud vereist, heeft het af en toe wat aandacht nodig!
Kunststof: Het is licht, duurzaam en gemakkelijk schoon te maken. Het is beter bestand tegen extreme temperaturen dan andere materialen. Plastic kan echter na verloop van tijd vervagen als het wordt blootgesteld aan langdurig zonlicht en kan door zijn lichte gewicht wegwaaien bij harde wind.
Steen: Steen is extreem duurzaam en gaat lang mee! Het biedt ook uitstekende isolerende eigenschappen in combinatie met een folie en is zelfs bestand tegen de zwaarste temperaturen. Het ziet er fantastisch uit in verhoogde bedden. Het grootste nadeel zijn de kosten.
Metalen frames: Ze worden steeds populairder als metalen verhoogd bed vanwege hun duurzaamheid en veerkracht. Aluminium frames bieden vergelijkbare voordelen en zijn goedkoop. Ze vereisen na verloop van tijd echter meer onderhoud door corrosie veroorzaakt door vocht in de omgeving.

 

Hoe bescherm je het koude frame tegen de kou?

Bij vorst in de tuin bedek je de kas met een mulchdeken of fleece. Kopjes over elke plant zorgen ook voor meer warmte. Je kunt ook een verwarming of een PVC-hoes als accessoire kopen!

loader
Bezig met laden...