4 producten

Sorteer op sort-descending
Sale
[en.casa] Zandbak Kellenhusen met banken en luifel 120x120x120 cm
€ 149,59 € 175,99
Incl. 21% BTW
30 dagen beste prijs
question-mark-circle
: € 131,99
€ 188,99
Incl. 21% BTW
€ 144,99
Incl. 21% BTW
€ 181,99
Incl. 21% BTW

4 producten

Zandbak: ja of nee?

Op zonnige dagen is er niets leukers voor een klein kind dan een zandkasteel bouwen in de tuin en het zand door hun vingers voelen stromen. Wat je je misschien niet realiseert, is dat je kind ook belangrijke vaardigheden leert terwijl het in de zandbak speelt. Deze vaardigheden zijn: Teamwork, doorzettingsvermogen tijdens het spelen, creativiteit.

Zandbak: voor welke leeftijd? 

Sommige deskundigen zeggen dat je zandbakken met deksel en bankje kunt gebruiken voor baby's die al rechtop zitten onder toezicht. Anderen raden een minimumleeftijd van drie jaar aan voor de zandbak omdat het zand een broedplaats voor bacteriën kan zijn. Kinderen stoppen echter vaak met spelen in de zandbak vanaf de basisschoolleeftijd of vanaf uiterlijk 8 of 9 jaar. 

Welke zandbakken zijn er beschikbaar? 

Ben je op zoek naar een traditionele geïmpregneerde zandbak met deksel of een houten piratenschip met bankje en dak? Denk aan de behoeften van het kind bij het maken van je keuze:

 • De grootte
 • Het materiaal

Maten

De standaardmaat voor een zandbak is 150x150  cm. Er zijn echter ook grotere geïmpregneerde houten modellen met bijvoorbeeld een bodemoppervlak van 200x200 cm. Voor balkons en kleinere terrassen zijn zandbakken met een deksel zonder bankje van 100x100 cm geschikt voor je kind.

Materiaal

Als het gaat om het kiezen van een materiaal voor je tuinzandbak, heb je twee opties:

 • Hout: Massieve planken van lariks, robinia of douglas zijn ideaal voor de zandbak. Als je scherpe randen in het hout wilt vermijden, is een model van rondhout perfect.
 • Plastic: Plastic zandbakken zijn vaak goedkoper dan houten zandbakken, maar ze zijn niet zo duurzaam. Ze hebben meestal een praktisch deksel. 

Vorm 

Met een zandbak in de vorm van een blauwe schelp breng je een vleugje zee in de tuin. Als je kind van dieren houdt, is een schildpad misschien wel de beste keuze. Zoek je iets voor avontuurlijke en onverschrokken piraten? Een zandboot met bankje en dak en een houten piratenschip zullen het in dit geval fantastisch doen!

Extra's 

De volgende zandbak extra's zijn beschikbaar voor een kind:

 • Bescherming tegen de zon: Als dak of zonnezeil
 • Deksel of deksel van kunststof of hout
 • Met bodem
 • Bankje van hout of kunststof
 • Schommel
 • (Water)glijbaan
 • Speelhuisje 

Speelhuisje met zandbak 

Zo'n combinatie bestaat meestal uit een zandbak, een klimrek en een glijbaan. Kinderen zijn dol op de afwisseling van spelen. Geïmpregneerde paalwoningen met een bankje bieden een overkapping als dak. Vaak wordt echter een extra overkapping aanbevolen. 

Zandbakken: formaat & gewicht

Je kunt een zandbak om in te spelen kopen in verschillende maten en ontwerpen. Hier moet je op letten:

 • Ideale grootte voor één kind: een zandbak van 1,20x1,20 m is groot genoeg, maar minstens 150 cm breed is ideaal. Als er regelmatig meerdere kinderen in de zandbak spelen, dan is een zandbak van 200x200 cm met een bankje perfect.
 • Gewicht: Een plastic water- en zandbakschelp met deksel weegt bijvoorbeeld 3,6 kg en een houten piratenschip met luifel weegt 24,2 kg.
 • Hoogte: Een hoogte van minstens 30 cm en een laag grind onder de zandbak zijn ideaal voor een kind. 

Zandbakzand: Welk zand is het beste? 

Bouwzand kan scherpe randen bevatten die de gevoelige huid van een kind kunnen beschadigen. Daarom wordt kwartszand met een korrelgrootte van 1-2 cm en een laag kleigehalte aanbevolen. Hierdoor kunnen kinderen snel en gemakkelijk zandkastelen bouwen. Bovendien wordt het zand dat wordt verkocht om in de zandbak te spelen meerdere keren gewassen met water en gezeefd. 50 kg zand voor de zandbak kost ongeveer €30.

Hoeveel zand heb je nodig voor de zandbak? 

25 kg zand voor de zandbak komt overeen met 0,019 m³ en 20 liter vulhoeveelheid. Voor een kleine zandbak heb je tussen de 50-75 kg zand nodig voor één kind. Voor bijzonder grote en diepe houten zandbakken is echter tot 1000 kg nodig. Trouwens: 1 kubieke meter weegt een ongelooflijke 1,73 ton!

Hoeveel kost speelzand? 

Een normale zak van 25 kg voor een kind kost ongeveer € 15 en je kunt een ton kopen voor ongeveer €100-200. Dat betekent: 1 kubieke meter kost tussen de €173-346

Hoe zet je een zandbak op? 

Wil je een zandbak voor je kind in de tuin zetten? Lees dan gewoon de montagehandleiding. Deze aspecten zijn ook belangrijk:

 • De basis
 • De omgeving

Welke ondergrond? 

De terrasvloer in de tuin is ideaal, omdat het stevige oppervlak voorkomt dat er onkruid groeit. Gebruik op het gazon onkruidvlies voor de (idealiter) geïmpregneerde zandbak. Je kunt dit materiaal goedkoop online kopen.

Wat rond de zandbak? 

Zomerbloemen zoals Oost-Indische kers of zonnebloemen zien er fantastisch uit. Vermijd echter tuindecoraties met hoeken en randen. Zo voorkom je dat kinderen zich verwonden tijdens het spelen. 

Zandbakdeksel of deksel 

Je kunt nu online veel modellen voor kinderen vinden met een geïntegreerd deksel. Ze houden insecten en andere dieren buiten en beschermen tegen regen en vuil. Er zijn echter ook hoezen voor zandbakken in verschillende maten die je goedkoop voor je kind kunt kopen. Hoe bevestig je ze op een houten zandbak?

 1. Bevestig oogjes aan de hoeken van de houten zandbak.
 2. Maak een touwtje vast aan de hoeken van de hoes.
 3. Plaats de hoes over de zandbak en bevestig het touwtje aan de oogjes. 

De zandbak onderhouden

Je moet de zandbak regelmatig onderhouden en 's avonds afsluiten met een deksel als je geen dak hebt. De volgende aspecten zijn ook belangrijk.

Wanneer en hoe vaak vervang je het zand in de zandbak? 

Het beste is om het zand één keer per jaar in het voorjaar te vervangen en de zandbak 's avonds af te sluiten met een deksel voor een lange levensduur.

Hoe maak je speelzand schoon? 

Zo maak je het speelzand van een kind schoon:

 1. Giet het zand met een schep door een fijne zeef (met gaatjes van ongeveer 2,1 mm) op een plastic zeil.
 2. Was het zand en laat het drogen.
 3. Vul de zandbak opnieuw.

Er bestaan trouwens ook praktische zandwasmachines!

Hoe krijg je speelzand droog? 

Als je kind bijvoorbeeld een zandbak met deksel heeft, moet je op warme dagen het deksel eraf halen. Je kunt het zand ook gewoon opgraven om het sneller droog te krijgen. Heb je geen deksel? Dan kan een zandbakdeksel helpen.

Hoe houd ik katten uit de zandbak? 

De handigste manier is een deksel. Er bestaat echter ook een kattenverjager die de dieren wegjaagt met een ultrasoon geluid. Een waterstraal kattenverjager is ook een betrouwbare oplossing.

loader
Bezig met laden...