10 producten

Sorteer op
Sale
Kroonluchter 5-armig Heraklion 5xE14 chroom en zwart
€ 29,60 € 73,99
Incl. 21% BTW
30 dagen beste prijs
: € 29,60
Sale
Hanglamp Ampthill met kunstkristallen 3xE14 chroomkleurig lux.pro
€ 42,39 € 52,99
Incl. 21% BTW
30 dagen beste prijs
: € 42,39
Sale
Kroonluchter 5-armig Isabelle met kristallen chroom wit 5xE14
€ 62,89 € 73,99
Incl. 21% BTW
30 dagen beste prijs
: € 59,19
€ 57,99
Incl. 21% BTW
Vanaf € 21,20
Incl. 21% BTW
Sale
Kroonluchter Luzern 3-armig met kristallen metaal 3xE14 wit
€ 21,20 € 52,99
Incl. 21% BTW
30 dagen beste prijs
: € 21,20

10 producten

Wat is een kroonluchter? 

Dit is een lamp die aan een ketting aan het plafond hangt. Ze heeft meestal een centrale stang in het midden en verschillende armen die ervan aftakken en versierd zijn met elegante elementen.

Deze plafondlampen hebben de volgende onderdelen:

 • ketting
 • Zuil
 • Armen
 • Schalen
 • Ornamenten

Vroeger werden ze gemaakt van ijzer, messing of hout - tegenwoordig zijn ze meestal gemaakt van materialen zoals kristal en metaal.

Waar komt de term kroonluchter vandaan?

De term bestaat uit "kroon" en "kroonluchter" en is gebaseerd op de Franse versie. De verfijnde ontwerpen reisden vanaf de 17e eeuw van Noord-Italië naar Duitsland en kwamen in veel kastelen in de mode.

Hoe lang bestaan kroonluchters al? 

De eerste modellen werden ontwikkeld in de Middeleeuwen en waren eigenlijk niet meer dan een primitief gevormde kaars die in een metalen omhulsel hing. Vervolgens werden ze rond 1740 in Noord-Italië gemaakt met elegante glazen elementen en kristal.

Wat is het verschil tussen een kroonluchter en een kroonluchter? 

Ze zijn niet echt verschillend. Sommige mensen zien de kroonluchter als de lichtbron die speelser is. Anderen zeggen dat deze eigenschap meer van toepassing is op kroonluchters. Je kunt beide woorden dus door elkaar gebruiken.

Wat is kroonluchter glas? 

Lusterglas is een product met een glinsterende metallic coating. De helderheid van glas wordt verhoogd door een zogenaamde lusterkleur. Het werd niet alleen gebruikt voor plafondlampen, maar ook voor keramiek en in de schilderkunst.

Zijn kroonluchters nog steeds modern? 

Hanglampen zijn tijdloze decoratieve stukken die in veel moderne interieurs te vinden zijn. Ben je op zoek naar elegante verlichting om bijvoorbeeld je woonkamer op te fleuren? Speciale plafondlampen geven elke kamer een sublieme sfeer en weerkaatsen het licht op een indrukwekkende manier.

Welke kroonluchter past bij mij? 

Een hanglamp is er in allerlei maten, vormen en ontwerpen. De belangrijkste aspecten bij het kopen zijn

 • De grootte en schaal: een grotere kamer heeft een krachtigere kroonluchter nodig, terwijl een kleinere kamer een delicater ontwerp kan gebruiken.
 • De stijl: een sierlijke plafondlamp is misschien niet de beste keuze voor een minimalistische omgeving.
 • Functie van de kamer: Een eetkamer heeft een ander soort verlichting nodig dan een slaapkamer of woonkamer. 

Nu je weet waar je op moet letten, kun je beginnen met winkelen! Bij premiumXL vind je verschillende elegante ontwerpen online.

Ontwerp: moderne, antieke of vintage kroonluchters 

Zijn kroonluchters alleen voor antieke kamers in een jeugd- of landhuisstijl? Nee - deze populaire trend is ook verkrijgbaar in moderne ontwerpen. Deze modellen kunnen in verschillende stijlen worden gemaakt en passen zich zo aan de inrichtingsstijl aan. Er zijn bijvoorbeeld hanglampen in landelijke stijl die romantische of rustieke looks creëren. Aan de andere kant zorgen lampen zoals de Santarém hanglamp voor moderne accenten.

Materiaal: kroonluchters van kristal, hout of metaal 

Een plafondlamp van het juiste materiaal is ideaal voor hoge plafonds, omdat ze de kamer gelijkmatig verlicht en een aangename sfeer creëert. De volgende materialen worden gebruikt:

 • Messing: Klassiek en tijdloos elegant
 • Metaal: moderne look in roestvrij staal of chroom
 • Hout: natuurlijk materiaal, past goed in elk interieur
 • Glas: kristal en Murano, gekleurd, zwart en rood glas creëren unieke effecten. 

Kleur: Kroonluchter in zwart, goud, wit of gekleurd 

Een plafondlamp in zwart, goud, wit of gekleurd is een fantastische manier om je huis dat beetje extra te geven. Met haar elegante maar onopvallende aanwezigheid is ze ideaal voor alle kamers - van de woonkamer tot de eetkamer tot de entree. De volgende kleuren zijn bijzonder populair:

 • Zwart
 • Wit
 • Zilver
 • Kristal
 • Goud
 • Kleurrijk 

Afmetingen: Hoe groot moet de kroonluchter zijn?  

Er is geen algemeen antwoord op deze vraag - het hangt af van de grootte en vorm van de kamer en de gewenste lichtintensiteit. Om ervoor te zorgen dat de lamp proportioneel past, moet hij bijvoorbeeld niet te groot zijn in kleine slaapkamers en omgekeerd niet te klein. Als je een hoog plafond hebt, heb je ook een groter armatuur nodig om de kamer te vullen. Hieronder vind je een formule om de grootte te berekenen.

Lengte + breedte van de kamer in meters x 10 = diameter van de lamp in cm.

Dit betekent bijvoorbeeld dat je plafondlamp een diameter van 110 cm moet hebben als de kamer zes meter lang en vijf meter breed is.

Lichtbronnen: Welke lampen zijn geschikt voor kroonluchters?  

Er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van lampen. Veel plafonnière zijn ontworpen voor het gebruik van standaard gloeilampen. Er zijn echter ook plafondlampen die gebruikt kunnen worden met LED- of halogeenlampen. Er zijn ook lampen die kaarsen als lichtbron gebruiken.

 • LED's: Ze geven een helder en duidelijk licht en zijn erg energiezuinig. Ze kunnen echter iets duurder zijn in aanschaf.
 • Kaarsen: Als je op zoek bent naar iets traditioneels, zijn kaarsen een klassieke keuze. Helaas houden ze wel een risico in, want ze kunnen brand veroorzaken en worden daarom niet aanbevolen.
 • Halogeenlampen: Deze zijn niet de beste energiebesparende optie, maar dergelijke lampen inspireren met een bijzonder warm licht. 

Het is niet alleen de gloeilamp maar ook het aantal vlammen dat de lichtintensiteit bepaalt. 12,5 watt of 100 lumen per vierkante meter (voor LED-lampen) zijn ideaal in woonkamers.

 1. Een model met drie lampen met normale gloeilampen van 60 watt is daarom geschikt voor 14,4 m².
 2. Met een LED-versie met vijf lampen van 6,5 watt (806 lumen) kun je een woonkamer van 40 m² verlichten. In kantoren moet je echter 300 lumen per m² gebruiken.
 3. Krachtige modellen met 12 lampen zorgen voor veel licht en een highlight! 

Per kamer: Waar moet de kroonluchter hangen? 

Vraag je je af waar een plafondlamp het mooist staat? Hij ziet er fantastisch uit boven de eetkamertafel. Maar het is ook een stijlvol hoogtepunt in de woonkamer en verwelkomt bezoekers op indrukwekkende wijze in de gang. Een lamp ziet er ook fantastisch uit in kamers met hoge plafonds. Hangend in het midden of boven afzonderlijke delen van de kamer ziet het er ook indrukwekkend uit in kleuren die passen bij het interieurontwerp!

Op welke hoogte moeten kroonluchters hangen? 

Als ze vrij hangen, moet de afstand tussen de plafondlamp en de vloer minstens 2 meter zijn, zodat langere mensen hun hoofd niet stoten. Boven een tafel moet een minimale afstand van 75 cm worden aangehouden.

Hoe bevestig je een kroonluchter? 

Je kunt zelf een plafonnières installeren zonder enige technische kennis. Ga als volgt te werk:

 1. Leg de juiste materialen klaar (boormachine, duimstok, potlood, schroevendraaier).
 2. Schakel de voeding uit.
 3. Knip de lamp op de gewenste lengte.
 4. Verwijder de oude plafondlamp.
 5. Sluit de kabels aan op de drie draden van de voeding.
 6. Schroef de beugel vast.
 7. Hang de nieuwe lamp aan de beugel. 

Let op het gewicht. Grote modellen met veel armen wegen soms meer dan 15 kg. Als ze zwaarder zijn en je wilt ze aan een gipsplafond bevestigen, moet je deuvels gebruiken.

Hoe maak je een kroonluchter schoon? 

Dergelijke lampen zijn gemakkelijk schoon te maken. Ga als volgt te werk:

 1. Schakel de elektriciteit in de kamer uit.
 2. Meng water met een scheutje afwasmiddel.
 3. Schroef de kroonluchter los van het plafond en schroef de lampen los.
 4. Maak hem in bad of buiten schoon met het afwasmiddel.
 5. Droog hem goed af en plaats hem terug. 

Wil je hem alleen even ruw schoonmaken? Dan kun je dit één keer per week voorzichtig doen met een stofzuiger of plumeau. Dit is een snelle en gemakkelijke manier om stof te verwijderen. Als je een koperen lamp hebt, kun je die met een beetje azijnessence zijn oorspronkelijke glans teruggeven. Soms breekt er een klein stukje glas af tijdens het voorzichtig schoonmaken - maar dat betekent niet dat je je lamp niet kunt repareren. Kroonluchter- en glasfabrikanten produceren vervangende onderdelen van hoge kwaliteit.

loader
Bezig met laden...